Friday, April 24, 2009

"I would be a fortune cookie" es tarsai, avagy American Culture Studies Volume 1


Mar reg elhataroztam, hogy meselni fogok az amerikai kultura sajatossagairol. Eddig sajnos csunya modon elhanyagoltam a temat, de soha nem keso elkezdeni. :) Alkalomhoz illoen az elso ilyen bejegyzes a prom oruletrol fog szolni. Ido hianyaban -holnap matek doga es egyeb fun dolgok- most csak a tema egy aprocska reszleterol fogok irni: az "ask people to prom season" ("kerjunk fel embereket a promra")
Mostanaban teljesen begolyozott mindenki. Foleg a vegzosok. Ha 30 masodperc beszelgetes utan nem kerul elo a kerdes "Kivel mesz a promra?" akkor az illeto valoszinuleg most jott a marsrol/total be van szivva vagy hasonlok. Ez pedig naggggyon idegesito egy ido utan, nekem elhihetitek. Pl, nem tudok az ezer eves srac barataimmal normalisan beszelgetni anelkul hogy meg ne jegyeznek "Tudom miert vagy ilyen rendes most! Azt akarod h felkerjelek a promra." Nos igen, ez az a pont ahol veget er az oly hires kedvessegem. :D (igen tudom otthon nem is letezik. megmondtam emeberek karakterformalo ez az ev ;) ) Lanyokkal ugyan ez, sot nehany extrem esetben meg a tanarok is a "promparok" utan erdeklodnek. IDEGESITO! :D Az Lvox-on (suli chatsite, multkor belinkeltem) a legnezettebb tema a "Prom couples?"...Hihetetlen mereteket oltott ez az orulet. Egesz evben nem volt ennyi pletyka, kavaras, intezkedes, estebe. :D De amugy alapjaban veve vicces a dolog. :) De terjunk is ra a bejegyzesem igazi lenyegere:
'Will you go to the prom with me?' Stories
Az amerikai kultura gyokeres reszet kepezi ez a 'kerdezzunk meg vkit a promra' dolog. Merthogy nem mindegy hogy teszed. Minel kreativabb annal menobb, es annal nagyobb platyka lesz belole 10 masodperccel az esemeny utan. Ha beirjatok google-ba, hogy "ask a girl to prom" vagy 600ezer talalat fog kijonni kulonfele sztorikkal es tippekkel. Felettebb mulatsagos. :D En azonban ezeket most nem reszletezem (mondom keressetek ra, megeri), inkabb elmeselem eddig milyen kreativ megoldasok szulettek a suliban.
1.) A klasszikus rozsas
Egyik baratnomet ugy kerte meg egy gyerek, hogy minden osztalytermeben hagyott egy rozsat a csaj nevevel majd a nap vegere -amikor mar az osszes rozsa osszegyult- valahol varta a lanyt egy csokor rozsaval. :) Edi, de sztem nyalas. De azert edi.
2.) A hipermodern netvaltozat
Egyik nap egy ilyen tema jelent meg az lvox-on: ELLE (ez egy masodikos lany neve). Amikor pedig kinyitottad a topicot, ott volt a kerdes: Will you go to prom w/ me? Ebben csak az volt a vicces, hogy SENKI nem tudta ki kerdezi...lol. Ket hetig ezen ment a vita, aztan gondolom vegul szemelyesen is megjelent a gyerek, mert az uccso bejegyzes a temaban: yes, I will volt. :)
3.) A kisfius szegyenlos
Azert szegyenlos, mert ez a felkeres soha nem tortent meg szemelyesen. Egyik nap minden epulet bejarat-kijarat ki volt plakatolva egy poszterrel amin ket pokemon figura volt es 'PROM?'. Vegul kiderult ki csinalta, es ennek is igen lett a vege.
4.) A hihetetlenul szorgoskreativ
Jajjjjj ez az egyik legjobb haverom volt. A legeredetibb mod amivel eddig talalkoztam. Szupppi. Szoval elhivta piknikezni a bnojet es leteritett 2 pokrocot. Miutan megettek mindent, plusz le volt szedve minden a takarorol felemelte a felsot, es az also pokrocra ra volt HIMEZVE, hogy 'PROM?'. Be-sza-ras. O varrta ra a cuccra a betuket meg minden...wow. Persze a lany igent mondott, de 2 nap mulva szakitottak szoval most szomoruan all a sztori. De kb osz ota jarnak es mindig idetlensegeken vesznek ossze, szoval meg lehet h egyutt mennek.
5.) Az "aaa ezt nem kene"
Es ez soha nem is tortent. Mert hatarozottan lebeszeltuk rola a sracot. Az volt a terve, hogy suligyules kozepen - az EGESZ iskola ott van!- leereszt egy boritekot a plafonrol a Kerdessel (lol). Es ha a lany igent mond fel kell allnia. Ok, ebben csak az a gaz, hogy a valasz EGYALTALAN nem egyertelmu, mivel gyanithato hogy a csaj nemmmm feltetlenul mondana igent. Es ez igy eleg kellemetlen helyzetbe hozna mindkettojuket...ehh. Szoval sikeresen megakadalyoztuk ezt a potencialis katasztrofat.
Persze nem mindenki ilyen kreativ/edi. Sokan a kovetkezo taktikaban hisznek:
Fiu: Yo, you, me, prom? (hej, te, en, prom?)
Ahhha...en szemely szerint igy reagalnek:
Lany: "Yo, you, asshole? (hej, te, seggfej?)
Na igen. Viszont nehany lanynal ez gondolom mukodik...amerikaiak. no offense though... :D
Ha meg tudomasomra jut 1-2 ilyen sztori feltetlenul megosztom. ;)

3 comments:

Anonymous said...

Es te kivel mesz a promra?:P
-Anna

Levente said...

Megosztom veled az elméleteimet ezzel kapcsolatban.
1. ez a kérdés felelet játék jó előkészület a will you merry me társasjátékhoz. Ismerős lesz a szituáció, ismerősek a szerepek, és igaz, hogy pár évvel idősebben, de el lehet sütni a promon legsikeresebb -kreatívabb ötleteket.
2. Utazgatva amerikai kisvárosokban feltűnt az igencsak ingerszegény környezet - telepített lakókocsik, benzinkút, templomok, drugstore, és kész. Nem csoda, ha egy ilyen sima mulatságból csupa nagybetűvel írt AZ ESEMÉNY lesz. Most jut eszembe, erről Lou Reed is írt egy számot, íme:
http://www.lyricsfreak.com/l/lou+reed/smalltown_20085278.html
Érdemes meghallgatni youtube-on is, úgy jön át igazán a hangulata.

Egyébként meg, blogtulajdonos, jó látni hogy te a helyén kezeled ezt az őrületet, és nem rohangálsz a többiekkel föl-le denevérhangon sivítozva:)

Unknown said...

Szió!

Én beírtam a gugliba a javasolt mondatot, és kiderült, hogy oldalak szólnak arról, hogyan hívjunk meg valakit bulizni!!!
Mellesleg, sztem ez valahol aranyos. A srácnak össze kell szednie a bátorságát és a kreativitását, miközben a lány izgul, h a megfelelő fiúka hívja-e meg. Nálunk ez nem igazán működne, olyan nyuszik a fiúk...
Természetesen részletes beszámolót akarunk arról, hogy téged ki és hogyan hívott meg!!!

Ja, és tetszett az "ezer éves srác barátaim" kifejetés! :) Hmm, nem volt az olyan rég...
pusza!
M.