Wednesday, October 8, 2008

...es az erdekes resz: college counseling meeting

Igen, ez valoban erdekes. ATYAVILAG! Tegnap szembesultem vele mi var ram az elkovetkezendo 9 honapban... 3 szoban ossze lehet foglalni: work, work, work (and work, csak hogy 4 szo legyen, ami koztudottan a kedvenc szamom) Na szoval akkor reszleteznem:

Tegnap megbeszelesem volt az "egyetemi tanacsadommal", ami az egyik leghasznosabb meeting volt eddig. Tulajdonkeppen felvazolta, hogy mit kell tennem az upcoming honapokban annak erdekeben, hogy egy tisztesseges profile-t krealjak magamnak meg amig itt vagyok helyben.



1. Le kell tennem nehany vizsgat. NEHANYAT. Lassuk csak:
  • SAT reasoning test (ezt ketszer: januar, majus)
  • SAT II subject tests (ket darab, valoszinuleg az alabbi listabol fogok valasztani kettot: world history (ebben az esetben magamtol kell tanulnom azsiai es afrikai torit telen), literature, math I) - ezeket juniusban irom
  • ACT (4 reszbol allo standarized test: reading, math, science, writing) - aprilis
  • TOEFL (legalabb 1*, de ha nem sikerul jol ismetelni kell) - februar (+ majus/aprilis)
Meg ha egyiket sem kell ismetelnem akkor is 6 vizsga 6 honap leforgasa alatt. PLUSZ >

2. Emellett tartanom kell az eredmenyeket a suliban is, mert eleg sokat fognak szamitani amikor egyetemre jelentkezem.

3. Egy aranyos 2 oldalas college listan vegig kell mennem (minden heten mondjuk 3-t veszek), es minnel tobbet megtudnom a papiron szereplo intezmenyekrol. (olyan egyetemek listaja, amik szep financial aid-et adnak kulfoldieknek, es tanitjak azt a teruletet ami erdekel)

4. Ha a listamon szereplo sulik jonnek latogatni, vagy interjut kesziteni a suliba, buzgon meg kell jelennem.

Korulbelul ennyit beszeltunk meg, szoval mostantol a meglepoen tisztesseges mennyisegu szabadidom lecsokkent. De nembaj, mert nagyonnagyon hasznos tanacsokat mondott, es elllllkepeszto nagy segitseg ez a college counseling. Plusz Carmel is amikor csak tud mondja hogy mit hogy csinaljak, melyik egyetemeket nezzem meg, stb. Amugy hozza vagyok szokva, hogy magamnak jarjak utana ilyen dolgoknak, de ok pedig ahhoz vannak hozzaszokva, hogy a gyerekek nemnagyon mozdulnak meg ha egyetemrol van szo (csak max az uccso honapokban. ismeros? :D). De eggggyaltalan nem banom, hogy ennyire hajtanak hogy mit hogyan mikor csinaljak, mert igy nem kell az ilyen aprosagokkal honapokat eltoltenem, hanem rogton tudok koncentralni a lenyegre. Nagyon szupi.
Es tudjatok mennyire veszelyes "tervmaniaban" szenvedek, szoval perpillanat elkepesztoen orulok, hogy itt van elottem egy konkret, pontos TERV :D, amit tudok kovetni, es tudom merre haladok.
Furcsa, mert az elso honapban csak csinaltam a dolgokat amilyen jol csak tudtam (carpe diem style), de picit aggodtam, mert nem volt idom tervezgetni. Szoval neha total be voltam panikolva, hogy uristen mi lett velem, nincs idom utanajarni a vizsgaknak, suliknak stb., mi a tokot fogok csinalni ha letelik ez az ev. Viszont most pontosan tudom, szoval ha lehetseges meg happier vagyok than eddig. :D

1 comment:

Erika Antal said...

Csibém! Ez aztán a bejegyzés :). Most előszőr érzem azt, hogy beállt nálad az itthoni rend. Nincs röpködés, hanem a józan TERVezgetés :). Szuper!!! Teszed majd a dolgod, ahogy itthon is csak vlószínüleg még hatékonyabban. Ja és hogy is volt azzal a szabadidőddel? Eddig volt? Most meg nem lesz? Nekem eddig is azt mondtad, hogy nincs :))))). Hát Csibe, nagyon izgalmasan alakulnak a dolgok, kíváncsian várom a további beszámolókat, hogy éppen hol tartasz.
Figyi és az angollal mi újság? Minden megy csípőből vagy azért még akadnak döcögsebb részek?
puszi:
Anya