Wednesday, July 16, 2008

ASSIST in general



Mostantól csak az ASSIST-es csereprogramról fogok írni, végülis erről tudok személyes tapasztalatokat is mondani.
A szervezet honlapján nagyon sok minden fent van, aki nem szeretne jelentkezni, csak szimplán érdekli, hogy hogyan és kinek a segítségével utazunk ki (idén 6an), annak is érdemes elolvasni a *-os anyagokat. Aki pedig szeretne pályázni annak alap -az összes ;) az is, amit nem linkelek be :P -.

ASSIST
* Mission&Goals

* About Schools
Ezt a részt különösen ajánlom mindenki figyelmébe. :) Majd lehet, hogy még írok róla egy későbbi bejegyzésben, de személyes (de nem egyedüli, és nem is kellemes) tapasztalat, hogy az amcsi "high school movies"-nak köszönhetően a legtöbb ember, akinek lelkesen meséltem a programról, igen érdekes véleménnyel volt az amerikai iskolákról, és az oktatásról úgy általában. Még mielőtt valaki hinne az előítéleteinek (ha vannak) olvassa el, amit ezen az oldalon a programban résztvevő iskolákról írnak. Tanulságos. De azért én is leírok 1-2 dolgot, mert nem szeretném, ha valaki azért nem jelentkezne erre a tanévre, mert a haverja tesójának a barátnője (vagy éppen az oktatási intézményének a vezetője) azt mesélné az amerikai sulikról hogy rettentően alacsony a színvonaluk...

1. Az amerikai oktatási rendszer közel sem olyan borzalmas, mint ahogy azt néhány film mutatja. Először is az, hogy nem töltik tölcsérrel az ember fejébe az információt még nem azt jelenti, hogy üres marad. Igenis megkapják a diákok a szükséges, öhm ismétlem SZÜKSÉGES és HASZNOS információt, ezen kívül pedig még néhány olyan dolgot, amit eddigi meglátásaim szerint elég kevés magyar iskolában. (ezekről bővebben majd kintről fogok írni, hogy saját véleményeket tudjak mondani - úgy hitelesebb :) )

2. Az USA-ban többféle középiskola van: pl. sok egyházi, amikről most nem írok, valamint ún. "public" és "private/college prep/independent" school-ok. A filmek ált. a public school-okat mutatják be, ahol általános oktatás folyik. Viszont public school és public school között is hatalmas különbségek lehetnek, hallottam már olyanról is, ahol a színvonal valóban amcsi vígjátékba illik, de néhány ilyen suliban igenis magasak az elvárások.
Az ASSIST programban viszont az összes résztvevő iskola "private school". Ezek az iskolák (ahogy a honlapon is le van írva) magas oktatási színvonalukról ismertek, nem véletlenül hívják "college preparatory", azaz "egyetemi felkészítő" suliknak, ugyanis tényleg az a céljuk, hogy felkészítsék a diákokat az egyetemi szintű tanulmányokra. Jellemző ezekre az iskolákra, hogy kicsi csoportlétszámmal folynak az órák (10-15 max.), plusz nagyon sok esetben működik tanácsadás személyre szabottan!
Ezen kívül rengeteg sportolási lehetőséget kínálnak, sok iskolában kötelező az önkéntes munka, az órákon fontos az aktív részvétel, ugyanis az alapján is osztályoznak.

EZ MIND AZT MUTATJA, HOGY NEM LEXIKONAGYÚ DROIDOKAT NEVELNEK A GYEREKEKBŐL, HANEM ÉLETREVALÓ FELNŐTTEKET, AKIK A SULIBÓL KILÉPVE IS LELKES KÖVETŐI A "LIFELONG LEARNING"-NEK. :)

Most egyelőre csak ennyit írok a sulikról általánosan, viszont majd sokkal-sokkal többet fogok arról, ahova engem felvettek.
Az viszont nagyon fontos, hogy NE higgyetek azoknak, akik folyamatosan szidják az amerikai oktatási rendszert, mert nincs igazuk! Csak irigyek :P
+ 1 cikk "Why Private School?"

* Viewbook (pdf) - 11 oldal ;)

International Student Application
Az utolsó link leírja, hogy hogyan zajlik az application process. Emlékszem, hogy mikor én jelentkeztem, ezt a részt kb 10milliárdhatszáznyolcvanötször elolvastam, mindenféle ötlet, vagy részlet után kutatva, de egy idő után már tényles semmi de semmi újat nem találtam. Kb. ilyenkor döntöttem el, hogy "ha esetleg netalántán neadjisten mégis" nyernék egy ösztöndíjat akkor tuti csinálok egy blogot, hogy a jövő "applicant nemzedékének" ne legyenek hasonló problémái.

Szóval a következő bejegyzésekben rééészletesen kitérek mindenre, ami az applicaton process-el kapcsolatos. Akinek pedig azok után is van kérdése, nyugodtan! :)

No comments: