Thursday, July 17, 2008

Financial Responsibilities of the Family

Bár ebbe a témába nem szeretnék olyan részletesen belemenni, mert ez elég fontos téma, és nem szeretnék hibás infokat írni, azért leírom, hogy nekünk eddig mi a tapasztalatunk anyagiak terén.

Már régebben is belinkeltem ezt az oldalt, de a biztonság kedvéért most mégegyszer, külön a financial részre koncentrálva: Financial Responsibilities (oldal alján)

Nem csak a költségek miatt tetszett ez a program, hanem rengeteg más dolog miatt is, amikről már eddig írtam, viszont kétség kívül naggggyon örültem, amikor láttam, hogy egy ilyen színvonalú programért ennyire relatíve keveset kérnek. Persze elsőre nem tűnik kevésnek, amit a családnak kell állnia, de nekünk az Információs napon elmondták, hogy mi mindent áll nekünk a szervezet, és ahhoz képest tényleg bátran állítom, hogy tulajdonképpen semmi, amit nekünk kell fizetni. Megpróbálom ide is leírni, amit nekünk is elmondtak (és a honlapon is nagyjából fent van) :

A teljes ösztöndíj értéke átlagosan ~ 40,000 $ (igazából "up to 44,500$" ebben az évben). Ez a következőket fedezi:
  • A legeslegnagyobb része a TANDÍJra megy el. (szerintem az, hogy ez kb. az 5/6-a egy safe bet) - ez a tandíj is egyébként iskolánként változik, kb. 38,000$-45,000$-ig a jellemző, az én sulimban ez a következő tanévre 42,350$.
  • BIZTOSÍTÁS (nekem ez 1,450$, és szerintem a többieknek is hasonló)
  • REPÜLŐJEGY (oda-vissza)
  • plusz ZSEBPÉNZ, ami egy tanévre kb. 1,800$
  • A 4 napos bostoni orientáció költségei
... és amit a családnak kell állnia:
  • 15$ a SLEP test díja, ezt mindenkinek ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy nyersz-e ösztöndíjat, vagy sem.
  • 2,750$ - ez a program díja. HA felajánlanak neked egy ösztöndíjat akkor 1,000$-os deposittal fogadod el (ezt le is írják a honlapon) a fennmaradó összeget a kiutazásodig kell befizetni (ezt is).
  • Vízumdíj (Ez 200$ körül mozog, ebből 100$ az ún. SEVIS fee, ami tulajdonképpen arra kell, hogy regisztrálva legyél egy nemzetközi cserediák adatbázisban)
  • Plusz a következő költségek merülhetnek fel:
    • Ha nem elég a zsebpénzed, a családodnak kell pótolnia otthonról (de ha nem szórod a pénzt, akkor elég lesz)
    • A reptéren a túlsúlyért te fizetsz, szóval úgy pakolj ;) Viszont szerencsére mi jó sok szupi tippet kaptunk, hogy ezt hogy kerüljük ki, pl. add fel hajón a téli kabátodat, vagy hazafelé már tavasszal adj fel csomagot, és megérkezik mire hazaérsz, vagy szimplán csak félig teli bőrönddel menj, és akkor hazafelé teli lesz. :D
    • Ezen kívül kaptunk egy olyan papírt amin egy csomó esetleges költség fel van sorolva, de ezektől nem szabad megijedni, mert először is olyanok vannak rajta, hogy pl. könyvek ára, de ez ránk nem vonatkozik, mivel sok esetben ki is kölcsönözhetjük őket a könyvtárból, vagy megvehetjük őket használtan, aztán év végén eladjuk. Sőt pl. az én sulim special allowance-ként még adott 850$-t pont az ilyen esetekre. :)
    • Ha év végén jössz rá, hogy még maradni szeretnél, de már le van foglalva a return ticket-ed, akkor az átiratás költségét nektek kell állni.

Most egyelőre ennyit tudok erről írni, viszont biztos utána nézek még alaposabban hátha ki kell egészíteni, viszont anyagiakkal kapcsolatban tényleg érdemes nálam illetékesebb személyekhez fordulni segítségért. :)
Én ezeket csak azért írtam le, hogy lássátok igenis megéri jelentkezni, mivel az a szó, hogy generous tényleg ráillik erre az ösztöndíjra, ahogy le is írják a honlapukon:
"ASSIST provides opportunities for outstanding international students to attend the finest American independent secondary schools on one-year scholarships(...)"
És tényleg lehetőséget teremt nagyon sok gyereknek, aki szeretne kimenni tanulni, és szimplán "outstanding student" nem feltétlenül "rich outstanding student".


No comments: