Thursday, November 27, 2008

Thanksgiving - the famous Hálaadás

Nos gondoltam Halloween utan a Hálaadás is megerdemel egy kulon kulturbejegyzest. Eloszor a hivatalos hattere a dolognak:
Hálaadás ünnepe
First Thanksgiving
Thanksgiving Traditions

Aki nem szeretne ezt mind elolvasni (amugy direkt rovideket valasztottam), annak nagyon roviden elmeselem mi is a lenyege a halaadasnak:



Amikor a "zarandokok" (aka Pilgrims) megerkeztek az Uj Vilagba, nem volt egyszeru szegenyeknek beilleszkedni. Nem ismertek a helyi szokasokat, szoval kepzlehetitek micsoda kultur sokk-nak voltak kiteve mar a kezdetektol fogva. Node nem is ez volt a legnagyobb megrazkodtatas...Az elso tel szornyu csapaskent erte oket...nem eleg hogy az orvostudomany nem volt eleg fejlett (as a result rengetegen meghaltak kulonfele nyavalyak miatt), de a teli fagy sem tett jot nekik, foleg mert meg nem alakitottak ki eleg fejlett mezogazdasagot hogy elegendo etelt biztositsanak maguknak a hideg honapokra. Es ekkor jottek az indianok, akik etelt biztositottak a telepeseknek, igy tuleltek az elso telet. Cserebe meghivtak az indianokat egy 3 napos unnepre, es tulajdonkeppen ez volt az elso "halaadas."

(good to know: az indianok es a telepesek a Plymouth Plantation teruleten jo kapcsolatban voltak az elejen... csak kesobb kezdodtek az ellensegeskedesek, mert nehany toketlen idiota telepes nagy ivbol tett a *native kultura ertekeire. Ez a tema rendkivul erdekes volt US History oran...az indianok v. telepesek, plusz a rabszolgak v. us citizens vitak tartottak a legtovabb az orakon. Majd akit erdekel meselek roluk. :) )
* basszus...ezen most le vagyok sokkolva...NINCS a "native" szonak rendes megfeleloje a magyar nyelvben. (legalabbis most nem jut eszembe...total hulye vagyok, segitsetek, mert telleg nem jut eszembe) Mert sztem az "oslakos", "oshonos", es "benszulott" nem igazan fedi tokeletesen a jelentest...pf...ez most kiakasztott.

Es akkor az unnep jelentosege az amerikaiknak:
  • Urugy, hogy osszegyujtsd a csaladot az orszag kulonbozo pontjairol.
  • De megjobb urugy arra hogy telezabald magad. Komolyan mondom. Ez a lenyege az egesz dolognak. Egesz nap foznek, este meg esznek. Kb mint Karacsony ajandek nelkul.
  • Ja, es minden csaladban masok a tradiciok. De az mindenhol igaz, hogy EGYUTT van a csalad.
Es akkor maganvelemeny: Hogy oszinte legyek, engem nem hat meg annyira ez az unnep. El tudom kepzelni, hogy az amcsiknak milyen lehet, csalad feeling meg hasonlok, de engem nem kot kulonosebben semmi a dologhoz. Szoval orulok, hogy itt lehetek ezen az unnepen, mert tok jo kulturalis okulas, de attol meg nem erzek semmilyen emocionalis kozelseget. :D Mondjuk, hogy a halloween jobban tetszett, mert more fun volt, es nem csaladi unnep. Most komolyan mit kezdjek egy "csaladi" es "amerikai" unneppel? :D

2 comments:

Anonymous said...

Szia Csurka!
Most már tudjuk, h milyen 1 igazi hálaadás, és nem csak a "filmes verziót" ismerjük:D Bár biztos, h más 1 amcsinak mint neked:D ök biztosan érzik az emocionális közelséget:D:D:D (végre...1 újabb csuris beszólás:D:D hiányoznak nagyon)
Akkor most jöhet megint a tanulás:D:D Nah jó, nem vagyok ünneprontó, de hajrá!
Mi lesz a kövi fontos esemény???
Az email még mindig készülöben van:D:D
Puszika

Anonymous said...

Mikor leszel megint fent? van egy két halloweenes képem, de csak akkor küldöm, ha tőled is kaphatok!