Friday, September 12, 2008

Varva vart elso normalis bejegyzes. :)

!CeLeBrAtIoN!
....uj bejegyzes....


Mielott belekezdenek azert leszogezem: erre most tenyleg nincs idom. De mivel annyira szeretek mindenkit, megprobalom a legtobbet kihozni ebbol a 15-20 perbol amit blogirasra tettem felre. Amugy a teendoim:
  • holnap matek doga (fogalmam sincs mien, meg sosem irtam itt matekdogat)
  • holnap tori feleletvalasztos (szerencsere nem osztalyzatra, de higgyetek el, itt nem is az szamit.)
  • az uj irodalomkurzusra 2 nap alatt el kell olvasnom a konyvet (ma, holnap...ooo az inkabb csak 1 nap. :D) ugyanis szerdara egy 3 oldalas esszevel kell eloallni, amihez ugyebar ido kell.

Tetszett a kerdes az atlagos naprol, megprobalok egyet korvonalazni:
  1. Reggel kb 7kor kelek (kelhetnek kesobb is, de koztudottan csiga vagyok)
  2. Reggeli (ooo reszletezzem? Tobbnyire bagel, egy nagyon finom kerek amcsi zsomlefeleseg)
  3. Tanorak.* (kozben ebed)
  4. Sport (heti 3*) - 2szer speed training (MEGHALOK UGY FAJ A LABAM! IZAOMLAAAZ. De a fiuk aranyosak-csak fiukkal edzunk (Laura, en)-. Es ne forgassatok ki a szavaimat, mert ez alatt azt ertem, hogy aranyosan szurkolnak, hogy 20 mp alatt lenyomjuk a 4 gyilkos hosszt, mert ez az ido fiuknak van kitalalva, es mi- mivel csak ketten vagyunk- kenytelenek vagyunk ehhez alkalmazkodni. De sikerult! :) )
  5. Vacsi.
  6. Ezt most igy nehez kategorizalni, tanulas, vagy free time. Szabad ido meg nincs tul sok, de reszben az is kozrejatszik, hogy tanulasi ido alatt csak ugy fel orakat beszelgetek ismerosokkel. Ebben meg nincs nagyon rendszer, de lenyeg, hogy a leckem eddig mindig kesz volt, es emellett quite szocialis is voltam. (tudoom, tudooom, a blogot elhanyagoltam. de szoltam elore)
---------------------------------------------------------------------

*Na ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy "no akkor 8-3-ig ora". De lattatok az orarendemet szoval tudjatok kb mien. Lenyeg az, hogy van amikor lukas oraim vannak, van amikor konzultacio van ket ora kozott (az az ido, amikor a tanaroddal beszelhetsz, vagy barki felnottel -tanacsado, etc.- ha kerdesed van, VAGY tanulhatsz, ha elozo nap nem tetted. En mindkettot buzgon csinalom. :D)
Orakrol jut eszembe. Egy ket furcsasag: ehetsz, ihatsz, ragozhatsz oran. De mindenki tisztesseges keretek kozott muveli ezeket. Tehat teljesen elfogadott. Orarol kesni nem illik, de nem orditjak le a fejed. Csak nem forduljon elo sokszor.

Ezek a nyers tenyek. Aztan az "erzelmi" resze a tanitasnak:
Elsore le voltam sokkolva az egesztol, mert itt nagyon mas a rendszer. Rengeteg hazit kaptunk, es utana alig beszeltunk 1nel tobb temarol oran. Szoval eloszor picit csalodott voltam, hogy most akkor tok hiaba tortem magam.............................. De aza vicces, hogy ez nem igy van. lehet, hogy csak egy-ket gondolatrol beszelunk, de nagyon hasznos, es segit megerteni a Miert-et. A lecket pedig azert csinalod, hogy tudd a Ki? Mi? Hol? Mikor?-t, hogy aztan megertsd a Miert?-et. (ezt a legujabb irodalomtanaromtol hallottam. :) )
Es tellljesen igaz, hogy mindig tanulsz valamit, ha odafigyelsz. Es jonnek a gondolatok. MIERT?
Azert, mert ki mered oket mondani. Es kimondva minden mashogy hangzik, van ami jobban, van ami nem, de akkor eszreveszed a hibadat. ES MI TORTENIK HA HIBAZOL?
Semmi. Felismered es tanulsz belole. Es legkozelebb is ki mered mondani a gondolatodat -barmilyen baromul is hangzik belulrol-, mert a tanar meghallgatja, es elgondolkodik rajta. Ez volt meg nagyon frusztralo az elso napon. Hogy a tanar MINDENRE azt mondta, hogy "jo", "tokeletes", "kivalo", holott te tudtad, hogy akkora okorseget mondtal, hogy mindjar a fold ala sullyedsz. Es akkor most honnan tudjad, hogy mi tetszik neki valoban es mi nem? Az a nagy helyzet, hogy ezt nem kell tudnod. Pont eleg az, ha magadnak megjegyzed "hm...ez nem is biztos, hogy igy ertelmes", mert akkor maris tanultal belole. Jobb lenne, ha a tanar az egesz csoport elott lehordana, hogy egy bolond vagy (lattam mar ra peldat...)? Utana soha tobbe nem mondanad ki amit gondolsz (es sajnos erre is...). Sokkal jobb, ha magadtol jossz ra, es hidd el rajossz, mert mint mondtam kimondva maskepp hangzik. Es itt a trukk! Ha magadtol jottel ra, akkor ott lesz az az indittatas, hogy kijavitsd, ergo meg nagyobb elszantsaggal veszel reszt az oran. Does it make sense? (Ertheto ez igy?) - Csak probaltam roviden leirni a tanulsagot, amit ezen a heten vontam le az oraimbol.


Ami eddig nagyobb esemeny volt-bocsi ezekrol most nemnagyon irnek, mivel fent van a suli honlapjan mint hir, es reszletezve van- (angol, bocssiii, aki nem tud angolul var par honapot, otthon meselek):
House Olympics
Convocation
(fotok is vannak!)

Kisebb esemeny: elso szombat este dance volt, ami kb suliparty, es majdnem ugyan olyan mint nalunk volt anno. Egy kulonbseg: 95%-a a sulinak legelebb eljott.
Ja es meg egy: eper es ananasz csokifondu is volt. Nnyamiii.
Ja es elotte senior party volt, ami semmi extra csak dumalgatas, de ez ilyen "theme party" feleseg volt, es az aznapi tema a tavol kelet volt, szoval mindenhol szerencsesutik, kinai arany, sarkanyok voltak, meg lampionok. :) Tok jo volt. Es valaszthattal gumikarkotot es mindegyikre mas szo volt irva (happiness, health, fartune, love - en love-osat kaptam <3 style="font-style: italic;">elhataroztak, hogy 45 percig (55, whatever) odafigyelnek, es elvezik. Sokszor csak elhatarozas kerdese az egesz. Persze mas reszrol meg a tanarok is nagyon isnpiralok, de talalkoztam en inspiralo tanarral otthon is. :) Szoval erosen tartom magam ahhoz a velemenyhez, hogy ugyan ezt meg lehetne csinalni otthon is. Es nem penz kerdese, sokszor nem is tanar, ha valaki ezt akarna felhozni peldakent., sot egy masik nepszeru pelda: tul nagy osztalyletszam. Na erre azt mondom, hogyha 12 gyerek ennyit ki tud hozni az orabol, amennyit itt, akkor mit csinalna a duplaja? Mondom, csak elhatarozas.

Na akkor ennek szellemeben kemenyen elhataroztam, hogy elkezdek torit tanulni. Tokre orulok amugy, hogy vegre sikerult egy tisztesseges bejegyzest osszedobni, remelem ti is. Es varom a hozzaszolasokat. Pussssz pussssz pussssz pussssz


8 comments:

Anonymous said...

Drága Csurikám!
Nagyon boldog vagyok mert szeresztél egy jó reggeltt,mert már alig vártam,hogy irjál.nagyon-nagyon vigyázz magadra és sok-sok puszi Pesti Mama és papa

Anonymous said...

Örülök,hogy tetszik a tanítási módszer! Itthoni iskolákban is van ilyen!! A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb diákot Mo-on(persze sok kivétel van),nem érdekel semmi. /Persze vannak iskolák,osztályok ahol ez megvalósítható./Így nehéz megoldani ezt a tanítási módszert. Illetve sokan azt hinnék, hogy ez akkor már nem is 'tanulás',és ellébucolnának egész évben, pedig ehhez a stílushoz kell ám tanulni!!!!
Edina

Erika said...

Háát igen, eltelnék egy kis idő mire be lehetne vezetni ezt a fajta rendszert, mert ahogy Edina bejegyzéséből is kitűnik, mint mindig ebben a témában is kettőn áll a vásár.
Egyébként csak szavfájdításként a linkekhez. A diákolimpiáról és a beköltözésről is vannak fenn képek a L'ville honlapján, de sajnos -és TÉNYLEG sajnálhatjátok - olyan felületen van ahova kóddal lehet belépni. És ezt ugye megértitek mégse kiálthatjuk világgá. De higgyétek el baromi jó képek vannak fenn. Sajnos az órarenddel sem tudok még mit kezdeni, megpróbálok valami It guruval értekezni, hogy hogy tudnám nektek ezeket a képeket is láthatóvá tenni.
puszi

eniko said...

Toltsd le a kepeket, es tedd fel a blogodra ugy ahogy en. (Picasa web albums)

Guru

Anonymous said...

Szia Csurika!
Örülök,h ennyire élvezed az ottani életet! Hát igen..sokkal jobban telnének az órák ilyen rendszerben, de nem hiszem h ezt itthon is meg lehetne csinálni!
Milyen a menza???:D:D
Mennyit beszélsz az órákon?Az angol hogy megy???
Puszika

eniko said...

A menza nem rossz, csak ugy amblokk az a baj az amcsi kajakkal, hogy nem igazan foznek, csak osszerakjak a kajat. De vannak minituzhelyek, csinalhatsz magadnak kajat, sot a suli kis vetemenyeskertjebol hozzak a zoldseget, helyi farmerektol a gyumolcsot, es van minden amit el tudsz kepzelni. Azt eszel tulkepp amit akarsz. Sot rendelhetsz is, es ki is mehetsz a sulival szemben levo ettermekbe, mert azok is a campus reszenek szamitanak.

Igen, elegge sokat beszelek oran. :) Ugy relative mindegyiken, szoval eddig nuszke vagyok magamra. A tarsalgos angol mar eleg jol megy, volt aki azt mondta nincs is akcentusom, (amugy van, az illeto suket volt) Oran viszont picit nehezebb, mert bonyolultabb szavakat kell hasznalni, de mivel kulfoldi vagyok megertik, es senki nem vetette meg a szememre a rossz nyelvtant, vagy eppen nem tokeletes szot. Az otlet, a gondolat szamit elsokent, es utana lehet dolgozgatni a nyelvtanon. :)

Anonymous said...

Pfhu, ez aztán jó lehet. Furvsa belegondolni, h mi itt szenvedünk, Te ott kint azokon a tök jó órákon részt veszel.
kérdések:
-Mennyire hasonlít az élet a filmekben megismerhetőéhez mármint..így a külön csoportok, menők, stréberek stb, a lenézések, vagy mindenki barátságos?
- és suli közben a táskádban viszed a cuccaidat,vagy azért van szekrényed is?
-suli csapat bármilyen sportágban, akik más sulik ellen játszanak,és nem csak a házak ellen?
-ponpon csajszik?

bocsi,ha néhány kérdésre a választ megtalálnám a honlapom, de oda még nem volt időm elnézni.

(ééés kéééééépeeeeeek!!!!)

szia:)

eniko said...

kerdes 1.: Igazabol nincsenek nagyon olyan klikkek amire gondolsz. Es teljesen mas mint a filmekben. Foleg, hogy nem 30 000, hanem csak 800 gyerek jar ide, es mindenki beszelget mindenkivel(megy a pletyka rendesen. :D), es senki nem nez le senkit.

kerdes 2.: Senkinek nincs szekrenye, mivel a legtobb ember itt lakik, es egyik epulet a masiktol csak par szaz meterre van. Egyszerre max 2-3 tantargyra viszem a cuccom, mert vannak 40 perces szunetek, plusz ebed, stb amikor csak bejovok a szobamba, leteszem a konyveimet, pihenek, elintezem a dolgokat, es megyek a kovetkezo 1-2 orara. Nagyon jol ki van talalva.

kerdes 3.: Persze, vannak JV (junior Varsity) es Varsity (senioroknak foleg, de ugyes alsobb evesek is mehetnek) csapatok, akik jatszanak masik sulik ellen. L'ville csapatai pl a Mid-Atlantic Prep League-ben jatszanak, ha preciz akarok lenni. (akit erdekel keressen ra wikipedian)
A hazsportok igazan csak szorakozaskepp vannak. Es a lifetime sportok is.

kerdes 4.: neeeem, nincsenek. az kene meg csak. Mindenki egyutt szurkol a sulicsapatokert! :)Egyebkent ez a pompom baromsag inkabb californiaban nepszeru. (a legtobb film arrol szol ugyebar...hollywood...)